SEO optimalizace stránek a meta tagy v rámci "on page"

12/06/2012 23:33

 

Seo optimalizace stránek je sice především činnost, která se provádí pro uspokojení vyhledávačů, ale téměř stejnou mírou je důležitá pro běžného návštěvníka optimalizovaných stránek. Příklad si uvedeme na prvcích, o kterých by si běžbný uživatel myslel, že je vůbec nevidí a ani netuší, kde se nchází. Těmito prvky, které mají význam pro obě skupiny (vyhledávače i návštěvníky) jsou dva meta tagy, které jsou součástí kódu stránky. Tyto kódy jsou <title> (titulek) a <description> (popis). Z obou těchto meta tagů se běžnému návštěvníkovi stránek zobrazí pouze tag <title>, který (tedy jeho textový obsah) se zobrazuje v internetovém prohlížeči v horní textové liště.
 
Další funkcí, a to již z hlediska seo optimalizace stránek, je zobrazení titulku ve výsledcích zobrazených vyhledávačem při hledání. Ten, na základě udaného klíčového slova, respektive kllíčové fráze, seřadí všechny již dříve nalezené a ve své databázi uložené odkazy, a zobrazí je uživateli. Zvýrazní právě titulek (textový obsah meta tagu <title>), a top je tedy první text, který potenciální zákazník, který hledá služby nabízené danou stránkou, uvidí.
 
Je tedy patrné, že titulek musí být sice stručný, ale výstižný a jasný a říci to základní a zásadní, čím chceme zákazníka chytit do svých sítí (myšleno samozřejmě s veškerou úctou). Obsah tagu <title> zobrazují prakticky všechny, alespoň trochu významné, vyhledávače. A tak je tento tag velice důležitý. Ze strany seo optimalizace stránek je rovněž důležitý i proto, že podle něj určitou sílou jednotlivé vyhledávače danou stránku hodnotí. Některý vyhledávač pokládá na titulek větší význam, některý mensí, ale téměř každý jej za významný považuje. V rámci seo optimalizace pro vyhledávače patří meta tag <title> do optimalizace "on page". Dalším prvkem ze skupiny seo optimalizace "on page" je meta tag <description>.
 
Ten se na stránce, zobrazené prohlížečem (prohlížeč je například Internet Explorer, Mozila Firefix, Opera, Google Chrome, a další), vůbec nezobrazuje, a přesto je velmi důležitý. Některé vyhledávače (to je například Google.cz, Seznam.cz, Centrum.cz, a další) jeho textový obsah zobrazí při zobrazení výsledků hledání, a to pod zobrazením titulku. Jen pokud chybí, anebo některé vyhledávače, když naleznou v textu stránky vhodnější text pro zadané hledání, zobrazí jiný text. Pro některé vyhledávače je ale meta tag <description> jedním z nejdůležitějších prvků seo optimalizace stránek "on page".
 
Meta tag <description> je sice, co se týče délky textu omezen, ale dovoluje podstatně více informací než tag <title>, a tak nám dovolí poskytnout potenciálnímu návštěvníku webové stránky důkladnější informace o obsahu stránky. Tag <description> tedy vytvářejte s patřičnou úctou, neboť Vám může zásadním způsobem pomoci v posílení pozice.